Waarom de BMW r100

Motorrijden is erg populair in Nederland, in 2018 is er een record aantal motorrijders gemeten! Het aantal motorrijders groeide de afgelopen jaren tot bijna 1,5 miljoen personen. Bijna de helft van deze motorrijders heeft een eigen motorfiets, ook dit is het hoogste aantal ooit. Dit blijkt uit de cijfers van BOVAG en het centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen of te wel het CBR. De huidige stijging is volgens de brancheorganisatie BOVAG te wijten aan de economie. Veel motordealers en winkels merken dat mensen sneller geld uit geven. Zo worden er steeds meer café racers gebouwd. Een populaire café racer is de BMW r100. De BMW r100 is een ware oldtimer die door zowel jong als oud wordt gereden. In dit artikel wordt de BMW r100 verder toegelicht en wordt ook ingegaan op de welbekende café racer.

De BMW r100

De BMW r100 is een ontzettend populair model, het is het paradepaardje van BMW motoren. De eerste BMW r100 verscheen in het jaar 1986, deze motor was gebaseerd op de eerder geproduceerde r80. Hierop volgde nog een aantal varianten van de BMW r100,zoals de R 100 roadster. De BMW r100 wordt veel gebruikt bij het bouwen van café racers, dit komt door zijn geschikte vorm. Verder heeft de r100 gewoonweg een ontzettend toffe uitstraling! Maar wat is een café racer en hoe maak je deze? Dit wordt hieronder verder toegelicht.

BMW-r100

Wat is een café racer

Een café racer is een standaard motor die is omgebouwd tot een sportieve motor. Vroeger waren er amper sportieve motoren waardoor motorrijders iets miste. Zij kwamen op het idee om hun motoren om te bouwen naar sportieve modellen. De eigenaren vonden het leuk deze zelfgemaakte motoren te showen aan andere mensen. Zij reden daarom langs verschillende cafés en showde zo hun motor. Een café racer heeft dus niks te maken met racen! café racers staan dan ook niet bekend om hun vermogen, de BMW r100 produceert slechts 70 pk.

Waar moet een café racer aan voldoen?

Een café racer heeft een aantal eisen. Niet elke motor kan dus worden gebruikt als café racer, de lijnen en vormen zijn het voornaamste kenmerk van een café racer. Daarnaast is een café racer wendbaar en licht. Ben je van plan een café racer te bouwen? Let dan op een aantal dingen. Kijk bijvoorbeeld goed naar de horizontale lijn van de motor. Deze loopt van voor naar achter en is duidelijk herkenbaar. Een café racer heeft geen uitstekende of afwijkende vormen, probeer dus een motor te zoeken die deze vormen van zichzelf niet heeft.

De brandstoftank moet het hoogste punt van de motor zijn, het zadel en het stuur mogen hier dus niet bovenuit steken. Vaak is dit wel het geval, vooral het stuur. Een hoog stuur is veel comfortabeler omdat je dan recht op kunt zitten. Er mag zowel horizontaal als aan het uiteinde van de motor niks uitsteken, de wielen moeten dus het uiteinde van de motor zijn.

Hoe maak ik een café racer

Het vergt erg veel tijd en energie om een café racer te bouwen. Je zult een geschikte motor als basis moeten kopen. Hierbij kun je denken aan de BMW r100 occasion. Vervolgens zul je een aantal onderdelen moeten kopen zoals een verkort zadel en verkort stuur.

Direct-autoverkopen.nl