Cartuning in Nederland zit in de lift

Nederland kent miljoenen auto eigenaren. De meeste mensen rijden een auto, omdat dit een zeer praktisch vervoersmiddel is waarin je zowel passagiers als bagage in mee kan nemen. De auto is echter veel meer dan dat alleen en Nederland kent dan ook honderdduizenden liefhebbers van auto’s die een auto hebben voor de hobby.

Veruit de meeste van deze hobbyisten houden zich bezig met het aanpassen, oftewel tunen van auto’s. Films zoals the Fast and the Furious hebben cartuning in het algemeen in de lift gezet en nog meer mensen enthousiast gemaakt over deze hobby. Uiteraard draagt ook het succes van Max Verstappen in de Formule 1 bij aan de populariteit van deze liefhebberij.

De prestaties van de auto kunnen verbeterd worden door onderdelen te vervangen

Cartuning bestaat eigenlijk uit een aantal onderdelen. Het meest belangrijke onderdeel is gericht op het verbeteren van de zogenaamde prestaties. Hieronder valt bijvoorbeeld het afstellen van specifieke componenten binnen de motor of het vervangen van specifieke onderdelen als een uitlaat. Door dit soort aanpassingen kan de auto een hogere maximumsnelheid bereiken, sneller accelereren of een harder geluid produceren.

Tip: uitlaat sierstuk

Op het internet en op meetings wisselen hobbyisten tricks en trucs met elkaar uit over hoe je dit op de best mogelijke manier kan doen.

Een snelle auto moet er ook zo uit zien

Naast het verbeten van de prestaties van de auto komt er nog een ander aspect kijken bij cartuning. Het is natuurlijk erg mooi wanneer jouw auto een indrukwekkend geluid maakt en zich ook snel over de weg beweegt, maar je wil natuurlijk ook dat de uitstraling van de auto hier ook bij past. Carstyling valt dan ook vaak onder de noemer van cartuning en is gericht op de auto er zo snel en sportief mogelijk uit te laten zien.

Tip: kentekenverlichting

Zo kan de bumper vaak verlaagd worden of kan er een spoiler of een set sportieve velgen op de auto geplaatst worden. Ook binnen het interieur van de auto zijn er tal van aanpassingen te bedenken, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van sportstoelen.